Mobil Otthon
A gördülékeny megoldás


Magyarország első és legnagyobb moduláris ház készítésével foglalkozó cége vagyunk. Megalapításunk óta több, mint 2500 db házat telepítettünk sikeresen. Ez összesen átlagosan 150.000 nm alapterületnek felel meg, ami közel 14db Puskás Stadion méretével egyezik meg.

Trendi és öko berendezés kevés pénzből – hódít a raklapbútor

Fenntartható berendezések

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a fenntarthatóság kulcskérdés a jövőnk szempontjából. Egyedi és ízléses belső dizájnt mobilházunkba pedig nemcsak méregdrága bútorok és kiegészítők megvásárlásával érhetünk el. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb
megoldása a raklapok kreatív újrahasznosítása lett, hiszen segítségükkel nemcsak különlegesen szép bútorokat készíthetünk, de mindezt kevés pénzből és környezetbarát módon valósíthatjuk meg. Mai cikkünkben összegyűjtöttük a raklapbútor-készítés legfontosabb alapjait, s számos hasznos ötlettel igyekszünk segíteni a megvalósítást.

Csináld magad – raklapbútor

Az alapok

Legfőbb hozzávalóként némi szabadidő, egy csipetnyi kreativitás és egy jó adag raklap szükséges csupán saját ökobútoraink elkészítéséhez. Nappalink, hálószobánk, irodánk és kertünk díszei is lehetnek ezek a kevés pénzből kihozható berendezési tárgyak: készíthetünk raklapokból francia ágyat, kanapét, polcrendszert, dohányzóasztalt, virágtartókat sőt, akár irodabútort is. Színes textilekkel: párnákkal, plédekkel, matracokkal és huzatokkal feldobva pedig igazán egyedi végeredményt varázsolhatunk, akár fillérekből is. Máris mutatjuk, hogyan.

Méretezés és ár

A jellemzően fenyő- vagy nyírfából készült raklapok különféle méretben érhetőek el a piacon, leggyakoribbak ezek közül a 120x80, 120x100 és 80x60 centiméteres változatok. Teherbírásuk elsősorban a raklap méretétől és az erősítő lécek számától és minőségétől függ, de hozzávetőleg 600-1500 kilogrammra tehető. Amennyiben újonnan, kifejezetten raklapok forgalmazásával foglalkozó cégtől szerezzük be, átlagosan 2,5-3 ezer forintba kerülnek, használtan viszont sokkal kedvezőbb áron, akár néhány száz forint per darabért is hozzájuthatunk a kívánt raklapokhoz.

Az elkészítéshez szükséges eszközök

  • papír, ceruza és mérőszalag – a tervezéshez
  • fűrész vagy más hasonló vágóeszköz – a méretre igazításhoz
  • kalapács és szög, facsavar, esetleg némi ragasztó (önmagában nem elegendő) – az
    összeszereléshez
  • csiszolópapír vagy csiszológép – a csiszoláshoz
  • alapozófesték, fehér (vagy tetszőleges színű) fafesték – a festéshez

Hasznos tippek a kezdéshez

  • Mindenképpen fontos tudni, hogy a csiszolás és festés kosszal és szaggal járó, hosszadalmas folyamat. Ha van lehetőségünk, érdemes garázsban vagy a szabadban (csapadéktól védett helyen) dolgozni. Lakásban is megoldható, megfelelő szellőztetés és padló alapos letakarása mellett.
  • Mielőtt belevágna, érdemes alaposan letisztítani a raklapokat, a tökéletes csiszolás kulcsfontosságú. Ehhez elsőként durvább 100-as, később finomításra 80-as csiszolópapírt ajánlunk.
  • Soha ne hagyja ki az alapozás fázist, ha hosszantartó és minőségi végeredményt szeretne elérni. Festéskor ügyeljen rá, hogy vékony rétegekben vigye fel a festéket, s mindig várja meg, hogy az előző réteg alaposan megszáradjon.
  • A polcok és tárolók, illetve kisbútorok (pl. dohányzóasztal, virágtartó állvány) méretét a mobilotthonában rendelkezésre álló hely határozza meg. Raklapkanapé esetén érdemes úgy kalkulálni, hogy az ülőgarnitúra mélysége nagyjából 60-70 centiméter,
    magassága pedig 30-50 centiméter legyen. Fontos, hogy már a tervezéskor figyelembe vegyük a szivacsok és párnák vastagságát. Étkező- vagy irodaasztalnál a hozzátartozó szék magassága a mérvadó.
  • Az utolsó, ám egyben legizgalmasabb rész a dekorálás. Festhetünk különböző, mobilházunk belső enteriőrjéhez passzoló motívumokat, de használhatunk izgalmas anyagokat is. Dohányzó-, illetve étkezőasztalunk élettartamát méretre vágott üveglappal növelhetjük meg, polcrendszereink fakkjait tükrök beillesztésével tehetjük izgalmasabbá, míg raklapból készült ágyunkat led izzókkal fűszerezhetjük.
mobil-otthon
Többet szeretnél megtudni

Fedezze fel a mobilházak legújabb technológiai fejlesztéseit és innovációit blogunkban. Friss információkat nyújtunk az új mobilház modellekről, építési technológiákról és fenntartható megoldásokról. Ismerje meg a legújabb trendeket és fejlesztéseket ebben az innovatív iparágban, hogy inspirálódhasson és tájékozódhasson az otthontervezés területén!

Mindent az ADAX norvég, elektromos fűtésrendszerről

Mindent az ADAX norvég, elektromos fűtésrendszerről

Ahhoz, hogy az általunk gyártott mobilházaink télen-nyáron komfortosak legyenek, olyan szigetelési technológiát alkalmazunk, mely visszaveri a...

2024.02.28.

A hónap enteriőr stílusa – minimalista

A hónap enteriőr stílusa – minimalista

Enteriőrök stílusos mobilházáhozCikksorozatunkban minden hónapban más-más enteriőr stílust mutatunk be képes illusztrációkkal, felületek...

2024.02.28.

Mekkora mobilházat válasszak?

Mekkora mobilházat válasszak?

Élvezze mobilháza nyújtotta összes lehetőségetSoron következő cikkeinkben olyan jellemzőit ismertetjük mobilházainknak, melyekkel kihaszná...

2024.02.28.

Az oldalt a DebSzoftver.hu készítette