Mobil Otthon
A gördülékeny megoldás


Magyarország első és legnagyobb moduláris ház készítésével foglalkozó cége vagyunk. Megalapításunk óta több, mint 2500 db házat telepítettünk sikeresen. Ez összesen átlagosan 150.000 nm alapterületnek felel meg, ami közel 14db Puskás Stadion méretével egyezik meg.

5 tipp a környezettudatosabb mindennapokért

Legyen a környezettudatosság a hétköznapok része!

Pár nappal ezelőtt egy Nobej-díjas kutatókból álló testület szomorú bejelentést tett: az úgynevezett Végítélet Óráját (Doomsday Clock) – mely azt az állapotot mutatja, milyen közel áll az emberiség ahhoz, hogy kipusztítsa önmagát – fél perccel közelebb állították éjfélhez, így már csak 2 percnyire vagyunk a végítélettől. Főbb okokként a környezet nagymértékű rombolását, és a bizonytalan politikai helyzetet jelölték meg. Az indexen bővebben olvashatnak okairól.

Óvjuk, vigyázzunk a Földre, mert csak egy van belőle. Mi, a Mobil Otthonnál mi elköteleztük magunkat a környezetkímélő gyártási folyamatok mellett, emellett elkészült házaink is rendkívül alacsony fenntartási költségekkel rendelkeznek, ami nemcsak pénztárcabarát, de környezettudatos is. De fontosnak tartjuk, hogy háztulajdonosaink a hétköznapokon is megtegyen mindent környezetünk megóvása érdekében, ezért hoztunk 5 könnyen betartható, de hosszútávon változást előidéző javaslatot, amivel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunk méretét. “Think global, act local” – vagyis gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.

1. Palackozott helyett tisztított víz

Tudta, hogy a Földön percenként 1 millió műanyag palackot értékesítenek? És azt, hogy ezeknek csupán a 9%-a készül újrahasznosított műanyagból? Ez több problémát is felvet: egyrészt, a klasszikus vizespalackok természetesen lebomlási ideje 400 év, másrészt, a palackok nagyrésze a tengerekbe, óceánokba, vagy szárazföldi szeméttelepekre kerül. Ez olyan mértékű környezeti károsítást okoz, hogy a tudósok szerint 2050-re több palack lesz a világ vizeiben, mint hal.

Mit tehetünk?

Már minden egyes üzletben kaphatóak víztisztító készülékek, melyek megszűrik a csapvizet, így téve azt teljesen semlegessé és ihatóvá. 2 fő típus különböztethető meg: az egyiket magára a vízvezeték rendszerre kell kötni, míg a másik egy kancsó egyszerűségével és aktív szenes szűréssel dolgozik. Bármelyiket is válasszuk, rengeteg pet palack gyártását tesszük szükségtelenné, és hosszú távon még spórolunk is rajta. Így egyszerre óvjuk környezetünket és válunk takarékosabbá.

Ha pedig edzéshez vagy a munkába szeretnénk magunkkal folyadékot vinni, már rengeteg, valóban újrahasznosított anyagból készült, tartós kulacs közül válogathatunk műanyag, de üveg kivitelben is. Ilyenek például a MYEQUA által gyártott palackok is.

2. Az univerzális bevásárlószatyor

Ha sorra vesszük, hogy hol keletkezik még műanyag hulladék, amit gyakorlatilag minimális ideig használunk, majd kidobjuk, rögtön eszünkbe juthat a bevásárlószatyor. Észre sem vesszük, de vásárláskor rengeteget magunkhoz veszünk: a megvásárolt gyümölcsöket és zöldségeket is abba csomagoljuk, és ebben visszük haza a hentesárut is. Fejben gyorsan végigpörgetve, minden nagyobb bevásárláskor legalább 4-5 szatyrot még elviszünk magunkkal haza, amik hamar a kukában végzik.

Szerencsére hazánkban is egyre elterjedtebbek a csomagolásmentes piacok, de ha ilyen még nincs a környékünkön, akkor is vásárolhatunk környezetbarátabb módon: vigyünk magunkkal bevásárlószatyrot minden vásárláshoz. Az egyik kedvencünk az IKEA-ban kapható, már inkább zsáknak hívható FRAKTA. Hatalmas, füleinek köszönhetően könnyű vele vásárolni, és egyszerűen tisztítható. De persze bármilyen szatyor megteszi, a lényeg, hogy ne vásároljunk minden alkalommal újabbakat. A nálunk bevállt megoldás, hogy az autóban tartjuk, így biztosan nem felejtjük el magunkkal vinni.

3. Szelektív szemétgyűjtés

Évek óta lehet élni ezzel a lehetőséggel, mégis, a lakosság elenyésző része foglalkozik vele ténylegesen. Még korábban mi magunknak kellett a szelektív hulladékot elvinni a gyűjtőkig, ma már a városgazdálkodás biztosít minden kuka mellé elkülönített hulladékos zsákokat, így tényleg kényelmesen, pár szabályt betartva, mi magunk is tehetünk a környezetünkért:

  • Lapítsuk ki a palackokat és dobozokat, mert így kevesebb helyet foglalnak.
  • Kidobás előtt mossuk el a műanyag poharakat.
  • Az olajos, szennyezet papír és műanyag hulladékot a háztartási szemét közé dobjuk.
  • A tejesdoboz kupakját és a dobozt külön gyűjtsük.

A legegyszerűbb az, ha több fakkos kukát építtetünk be konyhánkba, így valóban egyszerűen gyűjthető szelektíven a szemét.

4. Az energiatakarékosság nem csak környezettudatos, de olcsóbb is

Mi is ezt az elvet valljuk mobilházaink építése és felhasznált anyagai kapcsán, így olyan technológiákat alkalmazunk, melyek alacsony fenntartási költségeket eredményeznek, és a környezetet is kímélik. Erre bíztatjuk vásárlóinkat is, hiszen hosszútávon mindenképpen kifizetődőbb az energiatakarékos eszközök alkalmazása.

Vegyük például az izzókat. Bár vételáruk magasabb, mint hagyományos társaiknak, élettartamuk és energiafelhasználásuk sokkal kedvezőbb, így alacsonyabb tényleges energiafelhasználás mellett, sokkal tovább biztosítanak fényt. Egyszerre hasznos és kényelmes megoldás, mert csak több évente kell cserélni, és a kisebb tényleges fogyasztás miatt a lámpatestek maximális teljesítményét sem lépjük át velük, így idő előtt sem égnek ki. Ugyanez igaz az elemekre is. Bár viszonylag kevés eszköz nem akkumlátoros, az elemes eszközökhöz ugyanilyen megfontolásból érdemes újratöltető elemeket vásárolni. És persze mindet szelektíven gyűjteni.

5. Biztos, hogy szüksége van rá?

Mindenből a legújabbat, legszebbet. Kétség sem fér hozzá, fogyasztói társadalomban élünk, érzelem alapú döntéseket hozunk vásárlásaink során. Tudják ezt a gyártók, márkák is, ezért készítenek olyan reklámokat, amikkel tudat alatt hatnak. Ennek köszönhetően rengeteg felesleget és rövid élettartamú terméket termelünk globálisan. A telekommunikációs eszközök csereideje ma már kevesebb, mint 2 év. Így az utolsó tippünk, tanácsunk, hogy vásárlás előtt gondoljuk végig, hogy valóban szükségünk van-e arra a termékre/tárgyra, ami megfogott bennünket. És akkor vásároljunk, ha valóban szükséges az új eszköz, mert az előző elromlott, régi, időszakos a cseréje. Minden egyes új termék létrehozása nyersanyagot emészt fel, amikből szépen lassan kifogyunk, így érdemes mérlegelni, a bolygónk jövője érdekében.

Óvjuk, védjük környezetünket, hogy még az utánunk érkező generáció is élvezhesse a földi lét páratlan szépségét. Ha van további, könnyen betartható tippje, amivel növelhető az egyéni környezettudatosság, bátran ossza meg velünk Facebook oldalunkon.

mobil-otthon
Többet szeretnél megtudni

Fedezze fel a mobilházak legújabb technológiai fejlesztéseit és innovációit blogunkban. Friss információkat nyújtunk az új mobilház modellekről, építési technológiákról és fenntartható megoldásokról. Ismerje meg a legújabb trendeket és fejlesztéseket ebben az innovatív iparágban, hogy inspirálódhasson és tájékozódhasson az otthontervezés területén!

Mindent az ADAX norvég, elektromos fűtésrendszerről

Mindent az ADAX norvég, elektromos fűtésrendszerről

Ahhoz, hogy az általunk gyártott mobilházaink télen-nyáron komfortosak legyenek, olyan szigetelési technológiát alkalmazunk, mely visszaveri a...

2024.02.28.

A hónap enteriőr stílusa – minimalista

A hónap enteriőr stílusa – minimalista

Enteriőrök stílusos mobilházáhozCikksorozatunkban minden hónapban más-más enteriőr stílust mutatunk be képes illusztrációkkal, felületek...

2024.02.28.

Mekkora mobilházat válasszak?

Mekkora mobilházat válasszak?

Élvezze mobilháza nyújtotta összes lehetőségetSoron következő cikkeinkben olyan jellemzőit ismertetjük mobilházainknak, melyekkel kihaszná...

2024.02.28.

Az oldalt a DebSzoftver.hu készítette