!DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Mobilház karbantartás – a tartós otthonért

Ahogy minden más lakhatási formával, úgy a mobilházzal is időről időre foglalkozni kell annak érdekében, hogy hosszú éveken keresztül élvezhessük. Szerencsére odafigyeléssel, rendszeres ellenőrzéssel, és apró munkákkal akár 50 évig is megtarthatjuk otthonunk eredeti állapotát. Lássuk, mik ezek, milyen gyakran érdemes őket elvégezni, és hogyan!

Festés

Mobilházaink gyártása során rengeteg fa elemet használunk, amit otthonunk használata során érdemes felületkezelni, vagyis festeni. A festés nem csupán esztétikai beavatkozás; rendszeres lazúrozással a fenyőfából készült fa felületek évekig megőrzik minőségüket. A festék – behatolva a fába – felállítja a rostokat, és újra ellenállóvá teszi a fa felületét az időjárás viszontagságaival szemben.

Pici felületcsiszolás, nedves törlés és száradás után érdemes évente átfesteni mind a terasz fenyő burkolatát, mind pedig a pergolákat és a homlokzat fenyő felületeit Tikurilla olajos lazúr festékkel, garantálva ezzel a fa felütetek tartós frissességét.

Ezen kívül csupán a homlokzat festett felületeit kell frissítő festéssel 3 évente ellátni annak érdekében, hogy hosszú évekig garantálhassa mobilháza maximális minőségét.

Vízelvezetés biztosítása

Mobilházainkban – mint minden más lakóház esetén – az egyik legnagyobb veszélyt a nem megfelelően elvezetett víz okozza, így ezt érdemes rendszeresen ellenőrizni, és baj esetén megtenni a szükséges óvintézkedéseket. A vízzel leginkább az átmeneti évszakokban gyűlhet meg a bajunk, de a nagy téli olvadások és a nyári zivatarok is megnehezíthetik a hétköznapokat. Fontos megjegyezni, hogy nem önmagában az esővel van baj, hanem azzal, ha valamilyen módon korlátozódik az elvezetődése. Ez történhet több okból is: megsérül a mobilház bitumenes lemezfelülete, rongálódik vagy tömítődik az ereszrendszer, vagy sérült a homlokzat.

Az előbbi esetében mindenképpen javasoljuk, hogy haladéktalanul keresse meg értékesítő kollégánkat, hogy meg tudjuk kezdeni a javítási munkálatokat. Az ereszt nagy viharok után mindenképpen érdemes ellenőrizni, mert a nagy szél rengeteg levelet és egyéb szennyeződést vihet fel a tetőre, és ezáltal a vízelvezető rendszerbe, ami dugulást, ezáltal ázást okozhat. Hasonló a helyzet, ha sérül az eresz, hiszen ekkor is eldugulhat, vagy kilyukad, ezáltal olyan helyen gyűjtve a vizet, ahol nem kellene.

A homlokzat sérülése pedig azért veszélyes, mert víz kerülhet alá, ami árt a szigetelésnek, továbbá nem esztétikus, ezért mihamarabb javítani érdemes.

Megosztás:

Ha tetszett, böngésszen korábbi cikkeink között is:

Trendi és öko berendezés kevés pénzből – hódít a raklapbútor

Fenntartható berendezések Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a fenntarthatóság kulcskérdés a jövőnk szempontjából. Egyedi és ízléses belső dizájnt mobilházunkba pedig nemcsak méregdrága bútorok és kiegészítők megvásárlásával érhetünk el. Az utóbbi évek egyik...

Törpe összkomfort – 30 nm mobilház

30nm mobilház - összkomfortos variációk Ha egy 30nm mobilházra gondolunk, felejtsük el a zsúfolt, szük tereket: praktikus belső kialakításokkal, elválasztóelemekkel egy igazán tágas, komfortos és élhető otthont teremthetünk magunknak. Mostani cikkünkben ezt az...

A hónap enteriőr stílusa – high tech

Enteriőrök stílusos mobilházához Cikksorozatunkban hónapról hónapra különféle berendezési stílusokat mutatunk be képes illusztrációkkal, bútorokkal, kiegészítőkkel és ötletekkel, inspirációt biztosítva új mobilháza tökéletes belső terének megalkotásához. Márciusban a...

Téli hangulat felsőfokon – JOTUL öntöttvas kályha

Hangulatos téli esték A norvégok már csak tudják, mi az a hideg tél, hiszen az év nagyrészében kemény mínuszokkal találják szembe magukat. A JOTUL öntöttvas kandalló termékcsalád is ízig-vérig norvég: kellően minimál, hogy a funckionalitása érvényesüljön, és 160 év...